Marton László életútjának főbb állomásai


1925 November 5-én született Tapolcán.
1937 Ferenezy Béni és Fülöp Elemér meglátogatta és főiskolára javasolta a már akkor ismeri kis szobrászt.
1940 A korabeli sajtó lelkes hangú cikkekben számol be a tizenötéves szobrász csodagyerek munkáiról. Zala vármegye ösztöndíjával a budapesti Iparművészeti Iskola hallgatója lesz, itt tanul 1940-1946-ig.
1943 Elkészíti Pásztorfiú című szobrát, amely ma Tapolcán, a szülői ház előtt áll.
1946-1952 A budapesti Képzőművészeti Főiskola hallgatója, mestere Pátzay Pál.
1949 A budapesti VIT alkalmából a Fővárosi Képtárban rendezett kiállításon szerepelt.
1950 Bemutatkozik a Műcsarnokban rendezett I. Magyar Képzőművészeti Kiállításon, valamint a Nemzeti Szalon Ifjúsági Képző- és Iparművészeti Kiállításán.
1951 Elkészíti diplomamunkáját.
1952 A Képzőművészeti Főiskolán VI. éves művészképzős hallgatóként fejezte be tanulmányait. A budapesti Fényes Adolf teremben László Gyulával nyílt közös kiállítása. Megmintázta Táncsics egész alakos figuráját, melyet Orosházán helyeztek el.
1953 Megbízást kap a Bocskai domborműre, első díjat nyert a Szondi pályázaton.

1958 Moszkvában, a Nemzetközi Képzőművészeti kiállításon és Antwerpenben, a Mai magyar képzőművészet című tárlaton mutatja be munkáit.
1960 A „Függetlenek" 71., Párizsban, a Grand Palais-ban rendezett tárlatán két szobrával szerepelt.
1962 Kiállítás a budapesti Fényes Adolf teremben.
1967 A budapesti Műcsarnokban, valamint Szófiában és Plovdivban nyílt kiállítása.
1970 Tárlata nyílt Zalaegerszegen, a megyei művelődési otthonban, csoportos kiállításon vett részt Varsóban.
1972 Önálló kiállítás a Műcsarnokban. Első díjat nyert a Dózsa-pályázaton.
1973 Tárlata nyílt a mezőtúri művelődési házban. Felavatták Kölcsey-szobrát Szatmárcsekén, valamint Dózsa című plasztikáját, Mezőtúron.
1975 Önálló kiállítás Berlinben.
1976 Megrendezték tárlatát a zalaegerszegi ifjúsági házban.
1977 Kiállítása nyílt Veszprémben, Hévízen és Tapolcán.
1978 Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában, Szentesen a művelődési házban mutatta be munkáit.
1979 Tárlata nyílt Budapesten, a Vas utcai szabadtéri galériában.
1980 A Parlament déli kapujánál elhelyezik A Dunánál című szobrát. Önnálló tárlat Tihanyban.
1981 Kiskunhalason, a Szilády galériában nyílt kiállítása.
1982 Sümegen és Zánkán rendezett bemutatót.
1983 Részt vett a Hadtörténeti Múzeum kiállításán, önálló kiállításon mutatkozott be Halléban (Németország), II. János Pál pápa lengyelországi látogatása alkalmából megbízták a Szent Kristóf című kisplasztika készítésével. Közös kiállítás Bényi Lászlóval Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.
1986 Tárlata nyílt a Budapest kiállítóteremben, valamint Franciaországban, Senlisben. A Budapesti Liszt Ferenc téren felavatják a zeneszerzőről készült szobrát.
1988 Tapolcán, a városi múzeumban megnyílt állandó kamara kiállítása, a moszkvai Forradalmi Történeti Múzeumban elhelyezik Kodály című művét. A hivatalos magyar küldöttség II. János Károly spanyol királynak ajándékozza A Dunánál című kisplasztikáját.
1990 Állandó kiállítása nyílt szülővárosában, a tapolcai Városi Múzeumban. A budapesti Duna-korzón elhelyezik az immár a főváros egyik jelképévé vált szobrát, a Kiskirálylányt.
1991 A sümegi plébániatemplom előtt elhelyezik Maulbertschről készült mellszobrát, a langenargeni (Németország) múzeumban, a festő szülővárosában a szobor másodpéldányát állították fel. Akvarell kiállítást nyitott Hévízen, a Thermál hotelben.
1992 Megnyílt a Marton Galéria a művész budapesti műtermében, valamint szigligeti galériájában.
1993 A brit trónörökös, Károly, walesi herceg meghívja a művészt és feleségét highgrove-i otthonába. Szoborkiállítása nyílt Balassagyarmaton. Pestszenterzsébeten, az idősek otthonában felállítják Négy évszak című szoborcsoportját. Fortuna című szobrát elhelyezik a kormány vendégházának teraszán.
1994 Akvarell- és kisplasztika kiállítása nyílt Hévízen, Sümegen, valamint Szigligeten. A Szent János kórház bejáratánál elhelyezik a névadó, Nepomuki Szent János szobrát. Senlisbe és a budapesti Zeneakadémiára kerül Cziffra Györgyről készített portréja. Létrejött a Marton Művészeti Alapítvány a szobrászművész életművének bemutatására, népszerűsítésére.
1995 Szobor- és akvarell kiállítását Károly, walesi herceg nyitotta meg Angliában, a Hanna Peschar Galériában (Ockley, Surrey). A mester 70. születésnapján kiállítás nyílt Budapesten, a Hilton szálló Dominikánus kerengőjében.
1996 Kiállítása volt Dublinban, a Bank of Irelandban. Akvarell kiállítása nyílt Hévízen, felavatták Nagy Imréről készített mellszobrát. Ugyancsak Hévízen helyezték el a Kodály Zoltánt ábrázoló mellszobrot. Szobrait bemutatja a budapesti Bank Centerben.
1997 Budapesten elhelyezik a mártír püspökről, Apor Vilmosról készült emlékművét. Pannonhalmán felavatják Szent Márton szobrát. A Keszthelyi premontrei gimnázium aulájában elhelyezik Festetics Györgyről készített mellszobrát és Vajda János portréját. Torontóban, a Központi Kórház Kardiológiai épületében felállították Andrew Sarlósról és Peter Munkról készült arcmását.
1998 A Budai Várban felavatják monumentális kompozícióját, a Görgey-lovasszobrot. A Walesi Nemzeti Galéria igazgatója meghívja a „század kiállítására", a Hercegek mint mecénások a reneszánsztól napjainkig című bemutatóra, melyen a Károly herceg tulaj- donában lévő Torzó, valamint Kiskirálylány című szobrát állítja ki a Királyi Gyűjtemény Alapítvány. Elkészítette Donáth Ferenc mellszobrát. Megnyílt az újabb Marton Galéria a művész szülővárosában, Tapolcán, a tóparton.
1999 Megbízást kap a Millenniumi emlékmű (Cantata profára) valamint gróf KIebelsberg Kuno szobrának Budapestre tervezett szobrának elkészítésére. Tapolcán elhelyezik a Négy évszak című szoborcsoportot. Felavatják Hévízen a Nimfa díszkutat, és Dr Moll Károly és felesége emlék-tábláját. Ecce Homo szobrát ugyancsak Hévízen helyezik el az új Szentlélek templomban. Molnár I. és Dalnoki J. mellszobrát Budapesten a Népligetben, O'sváth emlékművét Csengerben állítják fel. Pápára, Gróf Eszterházy Károly egész alakos szobrának elkészítésére kap megbízást.
2000 Japán felkérésre kilállítása nyílik Japánban. Munkáit bemutatják: Tokióban, Niigatában, Tochigiben, Naganóban, Shizuokában és Gunmában.2000 Japán - Magyar Barát Társaság felkérésére a japán kormány támogatásával a magyar millennium emlékére nagyszabású önálló kiállítása volt Japánban. A vándorkiállítást Takamado herceg és Hiszako hercegnő nyitotta meg az Ikebukuro Art Space Center Galériájában Tokyóban. A kiállítás Ikeda Art Múzeumban Tochigiben és Niigatában volt látható.
A Duna parti Kiskirálylány szobrot a Tokyo Metropolis Önkormányzatának ajándékozta a művész, melyet az Ikebukuro Art Space Center nyitott halljában helyezték ünnepélyes felavatással.
A budapesti Szikla kápolnába elhelyezik Boldog Özséb egészalakos szobrát és Mindszenty József reliefjét.
A Keresztelő Szent János Jézussal szobrát a pápai Nagytemplom keresztelő kutjára helyezik.
A Pásztorfiú szobrát az ipolyvecei kápolna mellett avatják fel.
Szent Borbála szobrát szülővárosában helyezik el. Szent István mellszobrát a veszprémi Teológiai Főiskola parkjába állítják fel.
Az 5/4-es Crucifix Krisztus szobrot az ipolyvecei temető sírkertjébe helyezik.
A művész állandó kiállítását a Magyar Köztársaság elnöke Mádl Ferenc nyitja meg
Szülővárosában, Tapolcán a Tó parton.
2001 Német közösség megbízására Heimbach-ba elkészíti Szent Mihály arkangyal a sátánnal című szobrát.
Felkérésre a keszthelyi Festetics parkba elkészíti az 5/4-es Flóra szobrot.
Német - Magyar Baráti Társaság támogatásával kiállítása nyílt Pforzheimben, Németországban.
Megbízást kap az újonnan épülő Nemzeti Színházhoz 14 színész portré és 5/4-es Mózes szobor Sinkovits Imre szerepében, valamint III. Richard Major Tamás szerepében való szobrok elkészítésére.
Felavatják Cantata profana Millenniumi emlékművét Budapesten.
2002 Kiállítása volt a Klovicevi Galériába, a Városi Múzeumba melyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ivica Racan horvát miniszterelnök nyitott meg.
Antall József első szabadon választott miniszterelnök portré szobrát Zágrábba helyezte Zágráb városa az Antall József sétányra. A szobrot Stjepan Mesic horvát elnök és Madl Ferenc magyar köztársaság elnöke avatta fel ünnepélyes keretek között.
A Nemzeti Színház a bejárati sétány két oldalára elhelyezték Mózes és III. Richard szobrokat, valamint a színházi bejárat kétoldali árkádjában a 14 szinész portrét.

 

<<vissza